Over de conferentie

Smart Energy Hubs als oplossing voor netcongestie en als katalysator voor systemische energietransitie

De transitie naar een 100% CO₂-vrije energievoorziening in alle sectoren (mobiliteit en logistiek, de gebouwde omgeving, landbouw, industrie en daarbuiten) wordt steeds meer uitgedaagd door de mismatch tussen de toenemende integratie van hernieuwbare energie en de gelijktijdige groei van de vraag naar elektriciteit. Voor de bestaande elektriciteitsnetwerken worden op veel plaatsen de grenzen bereikt met betrekking tot beschikbare capaciteit voor input en consumptie van energie met netwerkcongestie als gevolg. Deze beperking vertraagt ​​niet alleen de energietransitie, maar belemmert ook de duurzame groei van bedrijven, bedrijventerreinen en industriezones. In de komende jaren zullen deze beperkingen nog dringender worden, omdat moeilijk te verminderen sectoren zoals scheepvaart, luchtvaart, zware industrie en grootschalige mobiliteit zwaarder zullen leunen op geëlektrificeerde oplossingen voor duurzame warmte, brandstoffen en chemische grondstoffen – wat nieuwe vormen van conversie, flexibiliteit en integratie vereist.

Smart Energy Hubs (SEH’s) bieden een uitgebreide en schaalbare oplossing voor deze uitdagingen. SEH’s fungeren als gedecentraliseerde, intelligente knooppunten en verbinden verschillende energiedragers (zoals elektriciteit, warmte, koeling, gas en waterstof) tot één slim beheerd systeem. Ze maken de dynamische interactie mogelijk tussen lokale energieopwekking, -conversie, -opslag en -verbruik. Deze aanpak verbetert niet alleen de efficiëntie en betrouwbaarheid van lokale energiesystemen, maar vermindert ook de behoefte aan grootschalige netversterkingen door congestie bij de bron te verminderen. Vroege implementaties tonen al impact aan via capaciteitsbeperkende contracten, lokale energiebeheersystemen, batterijopslag ter plaatse en slimme laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, met name binnen industriële clusters en bedrijventerreinen.

De kracht van Smart Energy Hubs ligt in hun vermogen om lokale energiestromen in evenwicht te brengen, waardoor hernieuwbare energie die binnen een gebied wordt geproduceerd, ook lokaal kan worden verbruikt, zelfs bij netwerkbeperkingen. Dit creëert ruimte voor duurzame economische activiteit, verbetert de energiezekerheid en ondersteunt de bedrijfscontinuïteit in overbelaste regio’s. De succesvolle implementatie ervan is echter afhankelijk van een zeer interdisciplinaire aanpak, waarbij vakgebieden zoals energiesysteemtechniek, besturingssystemen, vermogenselektronica, economie en sociale wetenschappen betrokken zijn.

De effectieve realisatie van Smart Energy Hubs vereist een sterke samenwerking tussen meerdere belanghebbenden. Overheden, actoren uit de private sector, academische instellingen en lokale gemeenschappen spelen allemaal een belangrijke rol bij het vormgeven van beleid en het stimuleren van innovatie.

Doel van de conferentie

Het oplossingskader dat Smart Energy Hubs omvat, is nog relatief nieuw en er is een voortdurende behoefte aan de uitwisseling van kennis en ervaringen uit de praktijk rond de ontwikkeling en implementatie van de oplossingen. Daarnaast is er behoefte aan een beter begrip van de reikwijdte van het oplossingskader en wat er in de toekomst verwacht kan worden aan nieuwe oplossingen en toepassingen, bijvoorbeeld het gebruik van Multi-Commodity Smart Grids om de omzetting van elektrische energie in warmte, duurzame brandstoffen en chemische bouwstenen te realiseren. Dit vereist ook nieuwe inzichten en ontwikkelingen vanuit de wetenschap.

De Smart Energy Hubs-conferentie wordt georganiseerd door Saxion Hogeschool en Universiteit Twente, in samenwerking met Oost-NL en ondersteund door de projecten van het Energy Control Business Park. De conferentie beoogt in de bovengenoemde informatiebehoefte te voorzien en richt zich op de uitwisseling van wetenschappelijke kennis (door onderzoekers) en praktijkervaring (door professionals). Tijdens de conferentie doen deelnemers nieuwe kennis en ervaring op over de huidige stand van zaken en worden deelnemers bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen (ook internationaal) op het gebied van slimme energiehubs. Er wordt uitgegaan van ongeveer 200 deelnemers (inclusief sprekers en publiek).

Thema's en opzet

De eerste editie van de conferentie vond plaats bij Connect-U te Enschede op 20 november 2024. De doelgroepen waren: onderzoekers (universitair, hogeschool, TO2-instituten), experts uit de industrie, vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijven en adviesbureaus. Maar liefst 42 sprekers presenteerden in parallelle sessies over de volgende onderwerpen:

  • Regionale energieplanning, opslag, ruimtelijke en infrastructurele aspecten voor Smart Energy Hubs
  • Het voorkomen en oplossen van netcongestie op midden- en laagspanningsnetten
  • Oplossingsraamwerk en toepassingen voor Smart Energy Hubs
  • Cyberveilige en interoperabele ICT-systemen en apparaatinterfaces voor monitoring en besturing van Smart Energy Hubs
  • Waterstofintegratie in Smart Energy Hubs
  • Pilotprogramma Smart Energy Hubs Oost-Nederland
  • Multi-commodity smart grids, sectorkoppeling en power to X
  • Slim laden in Energy Hubs
  • Energiemanagementsystemen, analyse, tools en methodologieën voor Smart Energy Hubs (AI en digitale tweelingen voor optimalisatie van Smart Energy Hubs)
  • Gemeenschapsgestuurde Energy Hubs en lokale energiemarkten
  • Integratie van warmtenetten en stadsverwarming in Smart Energy Hubs
  • Componenten en systemen voor Smart Energy Hubs
  • Regulerings- en beleidskaders voor Smart Energy Hubs

De voertaal tijdens de conferentie is Engels, met name voor de sprekers en bezoekers die uit het buitenland afkomstig zijn. Presentaties worden geselecteerd op basis van de mate van vernieuwende kennis of ervaring vanuit onderzoek en praktijk.

Voor onderzoekers is er de mogelijkheid om hun abstract en presentatie om te zetten in een wetenschappelijke publicatie. Hiervoor is een speciale uitgave over Smart Energy Hubs georganiseerd samen met Journal Energy, Sustainability and Society.

Het globale programma is als volgt:

09.00 - 10.30

Plenary opening session

3 keynote speakers share their viewpoint from political, energy infrastructure and scientific side, followed by panel discussion.

10.30 - 11.00

Coffee break

Coffee/tea break and poster presentations

11.00 - 12.30

Round 1 presentations

In 2 parallel sessions

12.30 - 13.15

Lunch break

Lunch break and poster presentations

13.15 - 13.30

Formal opening ceremony

Formal opening ceremony of Saxion energy flexibility lab

13.30 - 14.30

Round 2 presentations

In parallel sessions

14.30 - 15.00

Refreshment break

Refreshment break and poster presentations

15.00 - 16.00

Round 3 presentations

In parallel sessions

16.00 - 16.30

Refreshment break

Refreshment break and poster presentations

16.30 - 17.30

Plenary closing ceremony

Plenary closing ceremony and poster award session, followed by drinks and networking

Wij kijken terug op een succesvolle eerste editie!

Richard van Leeuwenlector Sustainable Energy Systems, Saxion hogeschool, conference chair
Yashar Hajimolana, ass. Professor energy system integration, University of Twente, conference co-chair