Over de conferentie

Smart Energy Hubs als oplossing voor netcongestie

De weg naar een 100% CO2-vrije energievoorziening voor alle sectoren (mobiliteit en logistiek, gebouwde omgeving, landbouw en visserij, bedrijven en industrie) stuit momenteel op integratievraagstukken rondom de inpassing van duurzame energieopwekking enerzijds en balancering met de toenemende vraag naar met name elektrische energie anderzijds. Voor de bestaande elektrische netwerken worden op veel plaatsen de grenzen bereikt m.b.t. beschikbare capaciteit voor invoeding en afname van energie en is sprake van netcongestie. Dit remt de energietransitie voor de sectoren en vormt een bedreiging voor de groei van bedrijven en bedrijventerreinen. Daar komt in de toekomst nog een groter vraagstuk bij om sectoren die moeilijk kunnen verduurzamen zoals de scheep- en luchtvaart, zware mobiliteit en grotere industrie, te voorzien van duurzame warmte, brandstoffen en chemische bouwstenen. Voor een belangrijk deel zal het elektrische energiesysteem via conversies hierin moeten voorzien.

Smart Energy Hubs bieden een oplossingskader om netcongestie te voorkomen én op te lossen en de behoefte aan netverzwaring te beperken. Momenteel worden de eerste ervaringen opgedaan met enkele van deze oplossingen zoals capaciteitsbeperkende contracten, slimme energiesturing via een EMS, maar ook energieopslag in batterijen en het slim laden van voertuigen op bedrijventerreinen. Hiermee zijn bedrijven in staat om zelf duurzame energie op te wekken en het gebruik daarvan op het eigen bedrijventerrein mogelijk te maken, ondanks de beperkingen van de beschikbare netcapaciteit.

Doel van de conferentie

Het oplossingskader dat Smart Energy Hubs omvat is nog relatief nieuw en er is continu behoefte aan uitwisseling van kennis en ervaringen vanuit de praktijk rondom ontwikkeling en implementatie van de oplossingen. Daarnaast is er behoefte aan een beter begrip van de reikwijdte van het oplossingskader en wat er in de toekomst is te verwachten aan nieuwe oplossingen en toepassingen, b.v. de inzet van Multi-Commodity Smart Grids om de conversie van elektrische energie naar warmte, duurzame brandstoffen en chemische bouwstenen voor elkaar te krijgen. Hiervoor zijn ook nieuwe inzichten uit de wetenschap nodig.

De conferentie Smart Energy Hubs wordt georganiseerd door hogeschool Saxion en Universiteit Twente, in samenwerking met Oost-NL en wordt ondersteund door de projecten MOOI EIGEN en Energy Control Business park. De conferentie is bedoeld om te voorzien in de genoemde informatiebehoeften en beoogd de uitwisseling van wetenschappelijke kennis die wordt ingebracht door onderzoekers met praktijkervaring, ingebracht door professionals. Op de conferentie krijgen deelnemers nieuwe kennis en ervaring mee over de huidige state of the art én worden deelnemers bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen (ook internationaal) op het gebied van smart energy hubs. Er wordt uitgegaan van ca. 150 deelnemers (inclusief sprekers en publiek).

Thema's en opzet

De conferentie wordt gehouden bij Connect-U te Enschede op 20 november 2024 van 09.00 – 17.00 uur. De doelgroepen zijn: onderzoekers (universitair, hogeschool, TO2-instituten), experts uit de industrie, vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijven en adviesbureaus. Maar liefst 42 sprekers zullen in parallelle sessies over de volgende onderwerpen presenteren:

  • Smart Energy Hubs oplossingenkader en toepassingen,
  • Voorkomen en oplossen van congestie op laagspanningsnetten,
  • Verduurzamen van bedrijven en bedrijventerreinen,
  • Organisatie van Smart Energy Hubs ontwikkeling en exploitatie,
  • Management van Smart Energy Hub ontwikkelprojecten en best practices,
  • Operationele aspecten en asset management van decentrale energiesystemen,
  • Cyberveilige en inter-operabele ICT-systemen en device interfaces voor monitoring en besturing van Smart Energy Hubs,
  • Lokale en regionale energieplanning, ruimtelijke en infrastructurele aspecten rondom ontwikkeling van duurzame energie,
  • Energie management systemen, slimme sturing van opwek, opslag, conversie, laadstations voor voertuigen, demandside management,
  • Multi-commodity smart grids, sectorkoppeling en power to X.

De voertaal tijdens de conferentie is Engels, met name voor de sprekers en bezoekers die uit het buitenland afkomstig zijn. Presentaties worden geselecteerd op basis van de mate van vernieuwende kennis of ervaring vanuit onderzoek en praktijk.

Voor onderzoekers is er de mogelijkheid om hun abstract en presentatie om te zetten in een wetenschappelijke publicatie. Hiervoor is een speciale uitgave over Smart Energy Hubs georganiseerd samen met Journal Energy, Sustainability and Society.

Het globale programma is als volgt:

09.00 - 10.30

Plenary opening session

3 keynote speakers share their viewpoint from political, energy infrastructure and scientific side, followed by panel discussion.

10.30 - 11.00

Coffee break

Coffee/tea break and poster presentations

11.00 - 12.30

Round 1 presentations

In 2 parallel sessions

12.30 - 13.15

Lunch break

Lunch break and poster presentations

13.15 - 13.30

Formal opening ceremony

Formal opening ceremony of Saxion energy flexibility lab

13.30 - 14.30

Round 2 presentations

In parallel sessions

14.30 - 15.00

Refreshment break

Refreshment break and poster presentations

15.00 - 16.00

Round 3 presentations

In parallel sessions

16.00 - 16.30

Refreshment break

Refreshment break and poster presentations

16.30 - 17.30

Plenary closing ceremony

Plenary closing ceremony and poster award session, followed by drinks and networking

Wij verwelkomen u graag op 20 november!

Richard van Leeuwenlector Sustainable Energy Systems, Saxion hogeschool, conference chair
Yashar Hajimolana, ass. Professor energy system integration, University of Twente, conference co-chair